Urządzenia chłodnicze są niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu posiadającego w swojej ofercie produkty, które należy przechowywać w niskich temperaturach.
Magazynowanie artykułów spożywczych w warunkach chłodniczych spowalnia ich psucie się. Jednakże nie tylko w tym celu używane są urządzenia chłodnicze – czasami pojawia się potrzeba schłodzenia artykułów, które nie psują się, jednak konsumenci preferują ich spożycie, kiedy są zimne.
Zaplecze gastronomiczne żadnego lokalu nie może się obyć bez odpowiednich urządzeń chłodniczych. Ważne jest nie tylko stworzenie miejsca do przechowywania produktów i gotowych potraw w niskiej temperaturze, lecz także możliwość mrożenia niektórych artykułów. Dzięki temu przedłużana jest data ważności produktów, co pozwala właścicielom lokali na oszczędność i unikanie marnowania żywności. Mrożenie żywności pozwala przechowywać ją przez bardzo długi czas bez spadku jakości i utraty składników odżywczych, dlatego jest metodą często wykorzystywaną w sektorze gastronomicznym.
Istnieją różne rodzaje urządzeń chłodniczych. Różnią się one temperaturą chłodzenia, przeznaczeniem oraz rozmiarem.
Stoły chłodnicze i mroźnicze wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Posiadają wiele szafek i szuflad zapewniających dużą pojemność. Ponadto wyposażone są w blat roboczy stanowiący przestrzeń do przygotowywania lub pakowania produktów. Istnieją także stoły chłodnicze z przeszklonym blatem lub frontem, dzięki czemu zawartość może być atrakcyjnie wyeksponowana dla klientów. Dużym plusem jest możliwość wyboru między stołami chłodniczymi a mrożącymi. Dobre stoły chłodnicze i mroźnicze można dostać w cenie około 7 tysięcy złotych, ale należy zwrócić uwagę, aby ich pojemność była dopasowana do potrzeb lokalu.
Zamrażarki i szafy chłodnicze to pojemne urządzenia sprawdzające się na zapleczach różnych lokali gastronomicznych. W ich wnętrzu znajdują się półki i szuflady ułatwiające organizację artykułów. Są zdecydowanie większe od domowych lodówek, dzięki czemu można łatwo dobrać rozmiar odpowiedni dla danego lokalu. Możliwy jest też zakup urządzenia dostosowanego pod konkretne artykuły, przykładowo z półkami dopasowanymi do przechowywania dużej liczby butelek, co jest ogromną zaletą w barach i pubach. Specyficznym rodzajem tego typu urządzeń są witryny chłodnicze z przeszklonymi drzwiami, które są zazwyczaj mniejsze i służą wyłącznie ekspozycji niektórych artykułów, takich jak napoje. Dzięki nim goście mogą zapoznać się z ofertą, a większe i bardziej pojemne urządzenia mogą być schowane na zapleczu. Witryny w mniejszych rozmiarach mogą być także stawiane na blatach i półkach, aby prezentować produkty na poziomie wzroku klientów. Ceny takich urządzeń są uzależnione od ich rozmiaru i przeznaczenia, warto przy zakupie zwrócić uwagę na zakres temperatur i możliwość jej regulacji.
Schładzarki szokowe i kostkarki są przydatne przede wszystkim w lokalach serwujących dużo potraw oraz w barach. Schładzarki pozwalają na bardzo szybkie obniżenie temperatury artykułów, a kostkarki na nieustanną produkcję lodu. Są to urządzenia szczególnie cenione w lokalach korzystających z surowych produktów szybko psujących się oraz wydających dużo koktajli. Ich ceny są zależne od rozmiaru, ale dobre urządzenia można znaleźć w cenie kilkunastu tysięcy złotych.
Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com